dalekojeszcze
ciastka czekoladowe - przepis
Składniki
ok. 18 sztuk
- 100 g masła
- 300 g czekolady (np. po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)
- 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 70 g brązowego cukru
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
Przygotowanie
- Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować dużą blachę (lub 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać do czystej miski razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodać sól i kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut (mogą pozostać kryształki cukru). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać mleko. Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną czekoladą (ciasto będzie dość gęste).
- Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy (wykorzystamy połowę masy na jedną blaszkę). Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki. Resztę masy schować do lodówki i upiec ciasteczka za chwilę.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut, aż brzegi ciastek będą już twardniały, ale cały środek będzie miękki (będzie uginał się pod naciskiem palca). Ciastka dodatkowo zastygają podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nieprzesuszone. Upiec drugą partię ciastek (zwykle pieką się troszkę krócej niż pierwsza partia).
beza - przepis
Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
-
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
-
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
-
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
-
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
-
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
to mój pierwszy artukuł
jshdfusyegkjnfsfyeg