ciastka czekoladowe - przepis
Składniki
ok. 18 sztuk
- 100 g masła
- 300 g czekolady (np. po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)
- 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 70 g brązowego cukru
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
Przygotowanie
- Masło wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przygotowaniem ciasta, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski i zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kosteczki, następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować dużą blachę (lub 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać do czystej miski razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodać sól i kakao, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut (mogą pozostać kryształki cukru). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać sypkie składniki, najlepiej w 2 partiach, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników. Razem z drugą partią dodać mleko. Na koniec wymieszać dłonią lub łyżką z posiekaną czekoladą (ciasto będzie dość gęste).
- Nabierać po około 1 czubatej łyżce masy, formować kulki i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy (wykorzystamy połowę masy na jedną blaszkę). Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki. Resztę masy schować do lodówki i upiec ciasteczka za chwilę.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut, aż brzegi ciastek będą już twardniały, ale cały środek będzie miękki (będzie uginał się pod naciskiem palca). Ciastka dodatkowo zastygają podczas studzenia, dzięki temu będą lekko ciągnące w środku i nieprzesuszone. Upiec drugą partię ciastek (zwykle pieką się troszkę krócej niż pierwsza partia).